kan ha missat den ofattbart populära appen Tiktok som har miljontals användare världen över. Tiktok har blivit den mest använda appen för unga människor under 25 år och trots att appen har många positiv sidor så finns det även mycket kritik kring appen. Denna artikel kommer att handla om just appen Tiktok men också liknande fenomen.

Nya tider

Sociala plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och senast Tiktok har förändrat hela världen och framförallt media då dessa jättar har påverkat människors liv i en stor utsträckning, både på gott och ont. Facebook har kanske den första riktigt stora plattformen för människor där man kunde och kan dela klipp, foton och annat och resten är som man brukar säga historia. Alla dem olika plattformarna har egentligen olika syften där Facebook och Twitter handlar mer om text och även bild men där Instagram riktar in sig på både bild och videoklipp. Tiktok släpptes 2016 av det kinesiska företaget AvteDance. Tiktok är en app för delning och skapande av videos och livesändningar. Många, främst ungdomar började att dansa olika danser och delade dessa klipp som snabbt blev virala.

Och som med mycket annat så räcker med att en eller flera känd personer starar en trend så följer många efter. På kort tid, precis som det gör med nya och coola företag, så tog Tiktok över marknaden allt mer och är idag en av dem absolut största inom alla sociala medier sätt till antal användare. Som användare kan man lägga ut klipp som är på max 15 sekunder och appen är smidig och enkel att hantera. Tiktok är kanske det forumet som dem allra flesta barn och ungdomar använder men tyvärr så har historien kring Tiktok en del negativt med sig.

Det kanske största problemet som har hängt över Tiktok är att företaget bakom har anklagats för att ha väldigt goda band till den kinesiska regeringen. Vidare har det också visat sig att appen samlar in mer information än vad den kanske bör och många har frågat sig vad som händer med den informationen. Tiktok har blivit så känsligt att det har hamnat i den politiska världen där tom. USA:s tidigare president Donald Trump ville förbjuda appen inom USA då Trump menade, med viss befogenhet, att appen samlade in miljontals med känsliga uppgifter som senare vidarebefordrades till kinesiska myndigheter. Dock har företaget bakom Tiktok försäkrat att så är inte fallet.

Branscherna förändra

Branscherna förändra
Branscherna förändra

Tiktok är ytterligare ett fenomen som lockar unga men också en mer vuxen publik. Detta som gör Tiktok men också andra liknande plattformar så fantastiska är viralt och vilken ofattbar mängd personer det når ut till. På sistone har det uppkommit så kallade Tiktok-stjärnor som har miljontals med följare och dessa personer har blivit nya maktfaktorer och detta vet naturligtvis företag, inte minst kläd och skönhetsbranschen. Olika företag pumpar in reklampengar i både själva plattformen Tiktok men betalar även dem stora influenserna riktigt goda ersättningar vilket gör att Tiktok men också andra sociala medier har blivit en maktfaktor att räkna med

Få kan ha missat att Facebook är ett av världens största företag ekonomiskt sett och fler lär det bli. Det som en gång var en rolig och avslappnad plattform för vänner och bekanta har idag blivit industri där miljarder med dollar är med i spelet. Tiktok är fortfarande på uppgång och trots olika politiska spel så finns det inget som tyder på att Tiktok eller andra liknande plattformar kommer att minska, tvärtom. Många analytiker tror att det är sociala medier kommer att ta över mer och mer av andra forum och även webbutiker.