Gör någonting som du verkligen tycker om samtidigt som det finns en chans att du kammar hem olika vinster. Det låter väl sannerligen inte dåligt? Det är här som fototävlingar kommer in i bilden.

Fototävlingar ger dig en möjlighet att ta reda på hur imponerande dina foton är, och om ditt foto blir utsett till det vinnande bidraget kan vinster såsom pengar eller kamerautrustning vänta på dig. Om ditt foto är riktigt bra kan det till och med leda till att expertfotografer får upp blicken för dig. Vi ska i den här artikeln gå in mer på allt som har att göra med fototävlingar!

Olika sorters roliga fototävlingar

Inte finns det enbart en typ av fototävling som du kan delta i, utan du har en hel uppsjö av valmöjligheter landet över. Allt beror på vilken sorts fotografi du föredrar. Medan vissa fotografer lägger fokus på porträtt finns det andra som ger sig ut i skogen, på stranden eller ut på landet för att få till snygga naturfoton. Vare sig du föredrar att fotografera människor, djur eller diverse landskap är det därför en garanti att du kan hitta en fototävling som blir perfekt för dig.

Glöm inte att tillämpa de rätta teknikerna

Då har du tagit beslutet att gå med i en fototävling, men innan du tar fram din kamera finns det punkter som bör lyftas fram. Den första av dessa är: Undvik onödiga misstag. Med det här syftar vi på att verkligen läsa igenom reglerna så att du inte av misstag skickar in fel sorts bidrag. Ta alltså reda på exakt vad motivet ska vara, vilka kameror som får användas, vilket bildformat som får skickas in och mer därtill. Det är ingen höjdare att av misstag skicka in fel sorts foto.

Tänk utanför ramarna

En av de viktigaste punkterna när du tar foton inför en fototävling är att tänka utanför ramarna. Ett stort antal bidrag kommer med största sannolikhet att skickas in, och därför gäller det att just du står ut lite extra. Försök att se till så att det som du fotograferar är originellt och att det berättar en historia som kommer fram i ditt bidrag. En helt vanlig naturbild utan någon idé bakom fotot kommer antagligen inte att vinna, så lägg lite tid på att förmedla en känsla eller historia med bilden som du skickar in.

Använd en bra kamera

Foton med dålig skärpa kommer snabbt att väljas bort, så innan du skickar iväg ditt bidrag är det ett måste att kontrollera hur högkvalitativt själva fotot är. En suddig bild kommer inte att imponera på någon, så välj en kamera som verkligen kan producera fantastiskt högkvalitativa bilder med bra skärpa.