När det kommer till kläder så tänker de flesta av oss på vad som ser bra ut och hur man sätter ihop den perfekta outfiten. Men hur är det med miljöpåverkan som våra klädval har? Kläderna vi använder varje dag har en dold kostnad – en kostnad som ofta går obemärkt förbi. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera några sätt du kan tänka på hållbara kläder och minska miljöpåverkan från din garderob.

Tänk på effekterna av textilindustrin

Det första steget till att tänka mer hållbart i relation till kläder är att vara medveten om vilken påverkan dina klädval har. Textilindustrin är en av de mest förorenande industrierna i världen och majoriteten av våra kläder är gjorda av syntetiska material som kommer att ta århundraden att brytas ned.

Välj hållbart material

Välj så långt det är möjligt hållbara material som t.ex ekologisk bomull eller bambukläder. Dessa material odlas utan användning av skadliga bekämpningsmedel och kemikalier och har ett mindre koldioxidavtryck än konventionell bomull. bambu är också ett bra hållbart material eftersom det växer snabbt och inte kräver mycket vatten för att trivas.

Leta efter kläder gjorda av återvunnet material

Ett annat bra sätt att minska miljöpåverkan från kläder är att hitta kläder som är gjorda av återvunnet material. Återvunna material är ofta lika bra som nya material, men de har ett mycket mindre miljöavtryck. Många märken använder nu återvunnen plast och andra hållbara material i sina kläder, så det är lätt att hitta miljövänliga alternativ när man köper nya kläder.

Reparera och återanvänd kläder istället för att köpa nya

Ett av de bästa sätten att minska dina kläders påverkan på miljön är att helt enkelt bära det du har längre. När kläderna börjar bli utslitna, släng dem inte automatiskt – se om du kan reparera eller återanvända dem först. Det finns massor av guider på nätet om hur man gör detta.

Köp kvalitet framför kvantitet

Ett annat sätt att tänka mer hållbart i samband med kläder är att köpa kvalitet snarare än kvantitet. Det är bättre att ha några välgjorda plagg som håller i flera år än en garderob full av billiga, dåligt gjorda kläder som faller isär efter några tvättar. När du handlar nya kläder, leta efter kläder som är gjorda av hållbara material som denim eller läder. Dessa föremål håller längre och behöver inte bytas ut så ofta, vilket är bättre för miljön.