Vilka anonyma sociala nätverk finns och hur funkar de?

Twitter, Instagram och Facebook, det underbara med att få dela med sig på sociala medier. Själv så tycker jag om Twitter väldigt mycket och tycker om att skriva ner mina tankar om allt från funderaringar och åsikter till vad jag tyckte om någon film som jag nyligen sett. Jag gillar grejen med att man får dela med sig av sin personlighet på internet och tycker att det är kul att läsa vad andra har att säga också. Dock med den digitala världens utveckling så är det inte bara längre dessa tre sociala medier som står i fokus utan det finns många fler. En något skrämmande grej jag kommit i underfund med på senaste tiden är att det dessutom finns flera sociala nätverk där man kan vara helt och hållet anonym. Det som är hemskt är att det finns en hel del nackdelar med hela anonymiteten dels då med att folk ofta tycker att det är enklare att rent ut sagt vara elak om de inte behöver visa vem som sitter bakom skärmen och skriver, om de får vara anonyma. Går det att undvika elakheter trotts att det hålls anonymt så kan jag förstå iden bakom själva funktionen till nätverken. Vissa vill öppna upp sig mindre på internet medan andra tycker att det är kul att få skriva eller dela bilder öppet.

Vilka anonyma sociala nätverk finns och hur funkar de?

Vad finns det för Anonyma nätverk då?

Ask.fm: Ett nätverk där du om du vill kan ställa frågor anonymt till någon annan som vanligtvis inte är anonym. Askfm grundades i Letland 2010

Yodel: Lite likt Twitter med funktionen att skriva statusuppdateringar (som en mico-blogg) dock är du helt anonym. Uppdateringarna du kan se är andra som befinner sig i närheten av dig och är alltså styrt av GPS. Yodel är helt och hållet en app och lanserades 2014.

Whisper: Ladda upp bilder och filmer anonymt som andra använda sedan kan kommentera. Går också att chatta med folk om man vill.

Confide: Skicka meddelanden till varandra som sedan försvinner direkt. Condide släpptes som app 2013.

Sarahah: Chatta anonymt. Grundidén till appen var att kollegor skulle kunde använda den för att då kunna ge feedback till de dem arbetade tillsammans med utan att man nödvändigtvis visste vem man hade fått just den feedbacken från men såklart blev nätverket större än så.

Kik: En app där du skickar meddelanden. Som användare går man under ett smeknamn men går i princip att vara anonym. Appen skapades 2010 av några studenter. Endast femton dagar efter releasen hade de hela en miljon användare.

Det finns egentligen både för och nackdelar med anonymiteten. Många föredrar att hålla sig lite mer privata medans andra är helt tvärtom, så ser samhället ut. Har själv använt Yodel där du är helt anonym och nästan aldrig stött på någon form av negativitet där men jag får känslan av att tonen är lite hårdare på de andra sociala nätverken och då kanske i synnerhet för barn som använder dessa men jag hoppas förstås att det inte ska behöva vara så.

Vad finns det för Anonyma nätverk då?

 

 

Comments are closed.