Vad är delningsekonomi?

Delningsekonomi eller sharing economy som det heter på engelska vad är det egentligen? Jo, man kan kort beskriva delningsekonomi som ett arrangemang som hjälper dig att hyra, dela eller låna saker så att du inte alltid ska behöva äga dem. Med hjälp av delningsekonomi har du också chansen att byta eller ge bort saker. Ett exempel på delningsekonomi är begreppet gemensam konsument vilket innebär att det finns vissa arrangemang som är till för att fler personer ska kunna dela. Alltså att det med hjälp av delningsekonomin blir tillgängligt för flera personer att använda en vara eller tjänst som egentligen om den var ägd inte skulle kunna användas av lika många människor. Ordet delningsekonomi har använts i det svenska språket sedan 2013.

Vad är delningsekonomi?

Exempel på tjänster som är delningsekonomi

Man tror att ungefär 10% av svenska folket har använt sig av delningsekonomi under de närmaste åren. Den stora frågan är egentligen vilka tjänster är då så kallad delningsekonomi? Egentligen finns det många exempel här men några av dem är alltså följande. Intsawork: Tanken med tjänsten är att man ska kunna hjälpa grannarna eller andra i närheten med småjobb och såklart få betalt för det jobb man gjort. Bonsai: Tjänsten är inriktat på folk som är studerande och då alltså att de som är studenter ska få chansen till att skaffa extrajobb. Yepstr: Tjänsten är till för att ungdomar ska kunna göra enklare jobb i närheten där de bor. Happytail: Tjänsten hjälper dig som hundägare att få kontakt med andra som också tycker om hundar. I USA finns det en delningsekonomi tjänst vid namn ‘Tindog’ vilket är en tjänst lik Tinder för hundägare. Kanske inte helt dumt egentligen.

Exempel på tjänster som är delningsekonomi

Hygglo: En tjänst som hjälper dig att hyra ut prylar och sedan kan du såklart också hyra prylar från andra.
Rentl: Har du prylar du inte använder så ofta men som andra kanske skulle ha mer nytta av? varför inte hyra ut dina prylar då.
Delbar: Ännu en tjänst som hjälper dig att hyra (eller sälja) prylar du inte har så stor användning för längre.

Budbee: Hjälper dig att få hem paket snabbt genom att hyra en chaufför. Samma system som Uber fast för leverans av varor.

Packbud: Behöver du hjälp med exempelvis flytten? Det fixar såklart paketbud

Drivenow: Hyr en bil, smidigt och bra.

Qasa: Behöver du hyra en bostad eller hyra ut din egen? Ta hjälp av Qasa då.
Homii: Att hyra i andrahand kan ibland kännas lite osäkert så tanken med homii är att du ska kunna känna dig betydligt säkrare.

Meetrd: Har du ett litet företag men inte något kontor? Då kan du hyra ett rum av meetrd.

Deskdoubler: Hyr en kontorsyta, enklare än någonsin förr.

När det kommer till delningsekonomi så finns det några tjänster ur olika kategorier helt enkelt. Det är bra att det finns ett stort utbud av olika tjänster för vi alla är olika människor och har därefter såklart olika behov. Vissa av oss är ute efter arbete medans andra behöver låna prylar eller har kanske mycket prylar hemma och inget emot att låna ut dem.

Comments are closed.