Idag anses det som en självklarhet att kunna ha tillgång till olika sociala medier i vardagen så som instagram, Facebook och Twitter. Det är heller idag inte ovanligt att arbeta med sociala medier antingen för att marknadsföra ett företag eller genom att jobba som influenser men saningen är förstås den att det inte alls var länge sedan som det inte var lika självklart. Historien om sociala medier eller något som alla fall kunde liknas vid sociala medier kan inte spåras tillbaka längre i tiden än till 90-talet när internet började bli större vilket resulterade till att fler och fler började ha internet hemma. I mitten av 90-talet lanserades ICQ som var ett program där man kunde skicka direkt meddelanden till varandra. ICQ blev såklart en hit främst för ungdomarna so flitigt använde programmet för att skicka meddelanden till varandra. I slutet av 90-talet var det även möjligt att börja blogga men det skulle dröja några år fören det verkligen blev populärt att ha en blogg och läsa andras.

Sociala medier idag

Det som idag menas med sociala medier är ett ställe där man kan dela med sig av text eller bilder, ha diskussioner och chatta med varandra. Detta är något som under de senaste åren växt kraftigt. Det stora genombrottet för sociala medier var Facebook som lanserades 2004 (2007 i Sverige) men Facebook var inte först ut. 2002 lanserades nämligen Linkedin som finns för att sköta sitt professionella nätverk. Otroligt mycket har hänt i sociala mediers utveckling sedan 2007 och att sociala medier även kommer att utvecklas de kommande åren är ett faktum.

Linkedin lanserades 2002 och finns både som app och hemsida. Linkedin finns för att på ett bra sätt kunna skapa en mötesplats både för de som söker arbete men också för företag som letar efter folk att kunna anställa. Facebook är ett socialt nätverk som grundades 2004. På Facebook kan man skapa en profil, lägga till vänner, lägga upp bilder, skriva status uppdateringar och skicka privata meddelanden till sina vänner. Det är också möjligt att vara medlem i olika grupper inom olika intresseområden.

Youtube grundades Februari 2005 och är en webbplats med funktioner likt andra sociala medier där man delar med sig av sina videoklipp och tittat på andras utan kostnad. Det första videoklippet laddades upp April 2005.

Twitter är ett socialt nätverk som lanserades 2006 där man microbloggar. Meddelanden man skriver får vara max 280 tecken. Instagram lanserades 2010 och är en app för fotodelning där man kan lägga upp bilder med olika filter. Från 2016 är det möjligt att ladda upp storys som de som följer en har chansen att se under 24 timmar. Snapchat lanserades 2011 och är en fotodelnings-app grundad av tre studenter som studerade på Stanford University. Snapchat erbjuder sina användare att använda olika filter på sina bilder som man sedan kan dela till vänner eller lägga upp på sin story. Skickar man bilder till sina vänner så försvinner bilden så fort vännen har sett bilden medans en story stannar upp i 24 timmar.