Olika typer av social media och hur det kan påverka ditt liv

Vad är sociala medier?

Webbplatser och mobila appar där människor kan interagera i mänskliga sociala nätverk benämns som sociala medier. Sociala medier kan vara internet forums, olika nätverkstjänster, poddar och bloggar. Idag hittar vi inte bara sociala medier på datorn utan även på mobilen och plattan vilket gör det enkelt att ständigt vara online.

Vad är sociala medier?

Ungefär 40% av världens befolkning använder sig idag aktivt av sociala medier där Facebook är den allra största med cirka 2.1 miljarder användare varje månad. Även i Sverige är Facebook allra störst och används av 74%, appen Instagram är även det populärt och används av mer än hälften i Sverige. Meddelande apparna är de som växer sig allra störst, bland meddelande apparna kan vi hitta messenger och WhatsApp. Den genomsnittliga användaren av sociala medier har cirka 80 stycken appar installerade på sin smartphone och spenderar ungefär 2 timmar per dag med att använda dem, yngre människor använder sig av apparna cirka 3 gånger så mycket, 6 timmar om dagen.

Hur kan sociala medier påverka ditt liv?

Att använda sig av sociala medier är idag en självklarhet för många människor, men hur påverkar sociala medier oss egentligen?  Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig, spelar det överhuvudtaget någon roll? Amerikanske psykologen Sherry Turkle hävdar att det visst spelar roll. I den virtuella världen så för sociala medier oss närmare varandra medan vår sociala interaktion utanför det digitala rummet kan ge oss en negativ verkan såsom bland annat ökad stress. Att ständigt vara uppkopplad på sociala medier som företagare kräver stort engagemang och ett intresse. Det är viktigt att komma ihåg både som företagare och privatperson varför man använder sig av sociala medier, många är vi som tänkt tanken flera gånger att nu ska jag bara öppna facebook sporadiskt, men faktum är att de flesta av oss tittar på mobilen det första de gör på morgonen och även det allra sista på kvällen. Under en dag tittar vi i genomsnitt på mobilen 150 gånger och för yngre människor är siffran närmare 400 gånger i genomsnitt, detta konstanta användandet av mobilen gör att hjärnan aldrig slappnar av ordentligt och kan tänka fritt, i slutändan kan också användandet av sociala medier påverka din sömn då många har ett behov av att använda mobilen efter sänggåendet. Många unga upplever att sociala medier påverkar deras självkänsla på ett negativt sätt, det är lätt att tro att alla andra har ett mycket mer spännande liv, men främst känner sig hälften av de unga mellan 12-16 år missnöjda med sina egna kroppar när de jämför sig med andra via sociala medier. Detta kan tillslut leda till depressionssymtom och isolering. Ur en positiv vinkel kan vi se att språket utvecklats via social media, att dagligen kommunicera med andra människor bidrar till ökad och en påskyndad språkutveckling. Lättheten i att hålla kontakt med gamla vänner på sociala medier ökar också kontaktnätet, så ur ett pedagogiskt syfte kan alltså sociala medier också vara bra både för barn och vuxna.

Hur kan sociala medier påverka ditt liv?

 

 

 

Comments are closed.