E27-sockeln är en av de mest populära och användbara lampsocklarna för moderna lampor. Namnet E27 kommer från den 27 mm breda skruvsockeln, som gör att lampan enkelt kan skruvas fast i lamphållaren och säkerställa en god elektrisk kontakt. Denna typ av sockel är en av de vanligaste i världen och används i allt från bordslampor och taklampor till vägglampor och golvlampor.

Alla lampsocklar som innehåller ett “E” i namnet, som exempelvis E27-sockel och E14-sockel, är skruvsocklar. Skruvsockeln är lättanvänd och erbjuder en säker anslutning mellan ljuskällan och lamphållaren. Till skillnad från dessa har socklar som börjar med “G” en helt annan design och funktion. G-socklar är stiftsocklar och används ofta i moderna och kompakta lampor.

En av de mest populära stiftsocklarna är G9, som har små stift formade som öglor. G9-sockeln är självbärande och används ofta i mindre lampor som ger ett starkt och koncentrerat ljus. GU10 är en annan vanlig stiftsockel, men med en bajonettlåsning. Här vrider man fast lampan i lamphållaren, vilket gör den säker och stabil, även vid vibrationer eller lutande installationer.

E27, G9 och GU10 är i dag tre av de mest använda lampsocklarna i moderna belysningslösningar. Oavsett vilken typ av belysning du söker är det viktigt att välja rätt sockel för lampan och ljuskällan. Förutom E27-sockel är även E14-sockel en populär variant. Denna mindre skruvsockel används ofta i mindre ljuskällor som kronljuslampor eller dekorativa belysningar.

När du väljer ljuskällor till dina lampor är det avgörande att förstå skillnaderna mellan de olika socklarna. Oavsett om du föredrar en klassisk E27-sockel, en mindre E14-sockel, eller en kompakt och modern stiftsockel som G9 eller GU10, finns det många alternativ för att möta dina behov. Rätt ljuskälla ger inte bara den önskade belysningen utan säkerställer också att lampan fungerar säkert och effektivt.

Med dessa tre socklar – E27, E14 och GU10 – täcker du de flesta belysningsbehov och kan välja mellan olika typer av ljuskällor för varje typ av armatur.